Sterilisatie bij de man - Vasectomie

Meer informatie over Vasectomie 

Een sterilisatie bij de man (vasectomie) is een ingreep waarbij de zaadleiders onderbroken worden. Wanneer er geen kinderwens meer is, is dit een definitieve vorm van anticonceptie. De relatief kleine ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 30 minuten.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het condoom, het spiraaltje of sterilisatie. Wie van beide partners zich laat steriliseren, is een persoonlijke keuze. Het voordeel van sterilisatie van de man is dat het een relatief lichte ingreep betreft, die poliklinisch onder lokale verdoving kan worden uitgevoerd.

In overleg met uw huisarts of binnen uw eigen kring heeft u besloten een sterilisatie (vasectomie) te ondergaan. Het grote verschil met de drie eerstgenoemde methoden is, dat sterilisatie beschouwd moet worden als een definitieve anticonceptiemethode: in principe is sterilisatie onomkeerbaar (onherroepelijk). Een sterilisatie is daarom ook alleen dan een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Omdat uw behandelend arts u zal vragen om toestemming voor de ingreep, is het belangrijk dat u voldoende bent geïnformeerd over de ingreep, de risico’s en mogelijke alternatieven. Als u nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met de arts.

Sterilisatie is een veilige en betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is een eenvoudige ingreep die geen invloed heeft op uw seksueel functioneren. Tijdens de sterilisatie worden de zaadleiders afgesloten, waardoor de zaadcellen het zaadvocht niet meer kunnen bereiken. Bij geslachtsgemeenschap zal alleen zaadvocht zonder zaadcellen vrijkomen, waardoor geen bevruchting kan plaatsvinden.

U meldt zich op het afgesproken tijdstip in het Gezondheidscentrum De Vuursteen. De assistente haalt u op uit de wachtruimte en neemt u eerst mee voor een intakegesprek. Hier wordt de zogenaamde Time-outprocedure gehouden. Na de time-out mag u naar de behandelruimte. Daar kunt u zich uitkleden. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. De balzak wordt gedesinfecteerd met jodium. Als u overgevoelig bent voor jodium vragen we u dit kenbaar te maken. Daarna krijgt u een verdoving. Deze bestaat uit een of twee injecties in de huid van de balzak en/of in de zaadstreng in de liesstreek. Vervolgens maakt de arts in de verdoofde huid een aantal sneetjes zodat de zaadleiders vrijkomen. De arts verwijdert van beide zaadleiders een stukje, waarna de uiteinden worden afgebonden met hechtmateriaal. Omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt, kunt u tijdens de sterilisatie een trekkend, pijnlijk gevoel in uw liezen voelen.

Als het nodig is worden de sneetjes in uw huid gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. De hechtingen lossen na ongeveer twee weken op en hoeven niet te worden verwijderd. De ingreep duurt zo’n 20 tot 30 minuten.

Om een nabloeding te voorkomen, kunt u het de rest van de dag, het beste wat rustig aan doen. Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied van de balzak en liezen pijnlijk worden. Hiervoor kunt u een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Geadviseerd wordt de eerste twee dagen na de sterilisatie een strakke onderbroek of zwembroek te dragen. Om te voorkomen dat de hechtingen te snel oplossen kunt u de eerste twee weken na de ingreep beter geen bad nemen of gaan zwemmen. U mag wel douchen. De dag na de sterilisatie kunt u in het algemeen lichte werkzaamheden weer oppakken. De eerste twee weken na de sterilisatie kunt u echter zware werkzaamheden, fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen beter vermijden. Daarnaast raden we u af om tijdens de eerste vijf dagen geslachtsgemeenschap te hebben.

De eerste dagen gaan meestal gepaard met een wat pijnlijk en beurs gevoel in de zaadballen en pijn tijdens het lopen. De balzak en/of de basis van de penis kunnen tijdelijk wat blauw zijn. Ook wat bloed-of vochtverlies uit de wondjes is niet verontrustend en gaat meestal weer snel over. Bij ongeveer vier procent van de mannen treedt een nabloeding of wondinfectie op. U moet uw behandelend arts waarschuwen als:

• u koorts krijgt, boven de 38.5°C;
• er een sterke zwelling van de balzak optreedt;
• een wondje blijft bloeden;
• u veel pijn heeft.

Na de sterilisatie bent u niet meteen onvruchtbaar!

In de maanden na de sterilisatie komen bij een zaadlozing namelijk nog zaadcellen vrij. Daarom moet u tijdens deze periode bij geslachtsgemeenschap een voorbehoedsmiddel gebruiken. Drie maanden na de sterilisatie met voldoende zaadlozingen (minstens drie maal per week) zijn er meestal geen zaadcellen meer aanwezig in het zaadvocht. Na een periode van ongeveer drie maanden zal in het laboratorium een zaadmonster worden onderzocht. Dit onderzoek is essentieel om uw onvruchtbaarheid te kunnen vaststellen.

Voor het onderzoek van het zaadmonster heeft u bij ons in het gezondheidscentrum een potje en een formulier meegekregen. Wij vragen u om via masturbatie al het sperma in het potje op te vangen. U brengt het potje samen met het formulier binnen twee uur op de plek die op het formulier staat aangegeven. De uitslag van het laboratoriumonderzoek krijgt u ongeveer twee weken later telefonisch doorgegeven. Zowel voor het inleveren van het zaadmonster als voor het telefonische consult heeft u een afspraak meegekregen. Wanneer er geen zaadcellen meer zichtbaar zijn in het monster is de sterilisatie geslaagd en de behandeling afgerond. In dit geval bent u onvruchtbaar en kunt u of uw partner stoppen met het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Het kan echter voorkomen dat u meerdere malen een zaadmonster moet inleveren, tot het laboratoriumonderzoek aantoont dat er geen zaadcellen meer aanwezig zijn.

Er zijn nadelen verbonden aan de sterilisatie. Zo’n vijf procent van de mannen die zich laat steriliseren heeft kans op chronische pijn in de balzak. Zo’n twee tot zes procent van de mannen na sterilisatie krijgt spijt van de ingreep, meestal vanwege een hernieuwde kinderwens. De sterilisatie is weliswaar te herstellen, maar dit lukt niet altijd en vaak is door de sterilisatie de vruchtbaarheid verminderd.

De basisverzekering vergoedt de kosten voor een sterilisatie niet, sommige aanvullende verzekeringen doen dat wel.

Wij raden u aan om van tevoren bij uw zorgverzekeraar te informeren of deze operatie voor vergoeding in aanmerking komt. De prijs van een vasectomie (sterilisatie) bedraagt € 395,-

De kosten van een hersteloperatie worden vrijwel nooit vergoed.