Besnijdenis

Alles wat je moet weten over een besnijdenis

Een reden voor een besnijdenis is voornamelijk om religieuze en culturele overwegingen. Ook hygiëne of een medische indicatie is een reden voor een besnijdenis.

De ingreep gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving. Bij kinderen duurt de ingreep ongeveer 10 tot 15 minuten. Bij volwassenen duurt de ingreep ongeveer 30 minuten.

Na de besnijdenis vindt er nog controle plaats van de wond. Hierna volgt een gesprek over de nazorg en krijgt de patiënt de nazorginstructies mee naar huis. Lees hier meer over wat je moet weten over een besnijdenis.

Algemene informatie over besnijdenissen

Bij een besnijdenis voor volwassenen wordt de hele voorhuid van de penis operatief verwijderd. De meest voorkomende reden hiertoe is een te nauwe voorhuid. Verklevingen door hardnekkige huidafwijkingen kunnen ook redenen zijn om een besnijdenis uit te voeren. Gevolg hiervan kan zijn dat er moeilijkheden optreden bij plassen, pijn tijdens erectie en/of geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de eikel of voorhuid.

Operatie
De arts verdooft de penis door meerdere injecties ter plaatse van de basis van de penis te geven. Na de verdoving wordt de penis gedesinfecteerd, waarna de omgeving met een steriel gatdoek wordt afgedekt. De arts verwijdert de voorhuid, stopt de bloedinkjes met een speciaal apparaatje en plaatst enkele hechtingen rondom de basis van de eikel. Deze hechtingen lossen meestal na 2 à 3 weken op en hoeven dus niet verwijderd te worden. Vóór de ingreep kunnen er verklevingen aanwezig zijn tussen voorhuid en eikel. Deze verklevingen worden tijdens de operatie losgemaakt. Na de operatie wordt de wond met vaseline bedekt en vervolgens met een drukkend verbandje verbonden. De ingreep duurt 20 tot 30 minuten.

 

Na de operatie
Na de besnijdenis is de eikel meestal onbedekt. Dit kan vooral de eerste dagen zeer gevoelig zijn. Door het losmaken van de verklevingen tussen voorhuid en eikel ziet de eikel er enkele dagen na de operatie rood en gezwollen uit. Na ruim een week herstelt dit zich geleidelijk aan. De wond kan wat gaan dragen als reactie op de hechtingen (wondvocht), dit kan geen kwaad. Zodra de hechtingen uit de wond zijn verdwijnt dit.

 

Richtlijnen na de operatie

 • De eerste dagen na de ingreep rustig aan doen, u voelt zelf wat u wel of niet kunt.
 • Na het plassen dient u het verband te verschonen.
 • De tweede dag na de ingreep mag u het verbandje er af halen en weer douchen, geadviseerd wordt 2 tot 3 maal daags te douchen zonder zeep. Hierdoor voorkomt u infectie rondom de hechtingen en de wond.
 • U vermindert de kans op zwelling als u de penis omhoog draagt.
 • Bij pijn kunt u paracetamol gebruiken: tot 4 x daags 2 tabletten van 500 mg.
 • Zwemmen en sporten kunt u weer doen als de wond goed genezen is, vaak is dit na 2 weken.
 • Het is raadzaam om gedurende 6 weken (afhankelijk van de wondgenezing) geen geslachtsgemeenschap te hebben.
 • Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan, die kunnen gaan schrijnen.
 • U zult enkele dagen niet kunnen werken.
 • Draag normaal ondersteunende onderbroeken (geen boxershorts).
 • Geen alcohol (bloedvat verwijdend) en bloedverdunnende middelen gebruiken na de ingreep.

Eén uur vóór de besnijdenis wordt u gevraagd uw kind de voor de leeftijd toegestane dosering paracetamol zetpil of tabletten toe te dienen. Pasgeborenen hoeven geen zetpil te hebben. Vaselinetubes zijn in de kliniek verkrijgbaar. Vaselinepotten zijn niet geadviseerd, omdat de vaseline met de vingers aangebracht moeten worden en hiermee de wond verontreinigd wordt.

Verdoving:

De penis wordt verdoofd door middel van drie tot vier injecties. Dit zijn vervelende prikjes waarbij de pijn kort is en daarna flink afneemt en de penis verdoofd is. Tijdens de operatie voelt het kind niets van de ingreep. Het enige wat uw kind als vervelend kan ervaren, zijn de onrustbanden die over de benen gespannen worden.

De besnijdenis:

Ali_Alaui met 2 jonge patientjesDe ingreep wordt uitgevoerd volgens de klassieke chirurgische methode. Dat wil zeggen dat volgens de techniek die gehanteerd wordt de eikel volledig bloot komt te liggen. Besnijdeniskliniek Noord gebruikt geen devices zoals Plastibell, Mogen-klem, Gomco-klem (Yellen-klem) of andere klemmen waar het kind mee naar huis gaat en daar traumatische ervaringen van zou kunnen krijgen.

Nadat gecontroleerd is of de verdoving goed werkt, wordt vervolgens de voorhuid losgemaakt van de eikel en weggeknipt. De bloedinkjes worden met een speciaal apparaatje gestopt. Tenslotte wordt de overgebleven huid met enkele oplosbare hechtingen vastgehecht vlak onder de rand van de eikel.

Na de besnijdenis van een jongen wordt de penis niet verbonden. Nadat de hechtingen zijn geplaatst wordt de wond bedekt met vaseline. Vaseline wordt rondom de wond aangebracht om de wond af te dekken en het voorkomt dat de eikel gaat vastplakken aan de luier of de onderbroek. De hechtingen zijn oplosbaar en verdwijnen vanzelf na 2 tot 3 weken.

 

De hele ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Bij oudere kinderen adviseren wij om strakke onderbroeken te dragen (geen boxershorts!)

Na de ingreep:

Na de ingreep zult u de pijnstilling voor uw kind in rekening moeten nemen. Dat wil zeggen, maximaal 4x per dag zetpillen of tabletten van paracetamol toedienen en zeker de dag daarop. Pasgeborenen hebben nauwelijks of geen paracetamol nodig. Borstvoeding volstaat ook prima. Dezelfde avond mag uw kind onder de douche of in bad met lauw warm water. De eerste week niet wassen met zeep of ander douchemiddelen. Een strakke onderbroek of luier wordt geadviseerd. Uit ervaring zal uw kind al na een paar dagen weer vrolijk rondrennen en/of spelen. De volledige genezing wordt na een maand verwacht.

Een besnijdenis bij een baby doet, op de injecties van de verdoving na, geen pijn. Een baby merkt niks van de besnijdenis. Een baby kan zich wel wat ongemakkelijk voelen, doordat de beentjes zijn gefixeerd.

Een besnijdenis kan op elke leeftijd plaatsvinden. Wij adviseren dit op zeer jonge leeftijd te laten doen. Een zuigeling merkt, op de injecties van de verdoving na, niets van de besnijdenis.

Wij verrichten besnijdenissen op alle leeftijden, ook bij volwassen mannen.

Er zitten veel voordelen aan om uw zoon op een zo vroeg mogelijke leeftijd te besnijden:

 • Snellere genezing (zuigeling met een week!)
 • Uw zoon merkt behalve de injecties, weinig van de besnijdenis
 • De zuigeling kan niet krabben aan de wond en een ontsteking of een bloeding veroorzaken
 • Weinig belemmeringen door geringe erecties van de zuigeling, terwijl oudere kinderen er meer hinder van ondervinden.

Een besnijdenis dient te gebeuren in een veilige en gecontroleerde setting. Besnijdenis door een onervaren persoon is zeker gevaarlijk. Bij Besnijdeniskliniek Noord hoeft u zich geen zorgen te maken. U wordt altijd geholpen door een ervaren chirurg.

Een besnijdenis bij jongens en volwassen mannen is niet verboden. Een besnijdenis bij meisjes en vrouwen is wel verboden.

Je kunt je niet zomaar laten besnijden. Soms komt het voor dat een kind een aangeboren afwijking heeft. Bijvoorbeeld een dubbel plasgaatje of het plasgaatje op een verkeerde plek. Door onze uitgebreide preoperatieve screening zorgen wij dat het kind pas besneden wordt als alle risico’s zijn uitgesloten. Dit gebeurt na uitgebreid overleg met de huisarts of behandelend arts van het ziekenhuis.

Een gedeeltelijke besnijdenis is een besnijdenis waarbij een deel van de voorhuid wordt weggenomen. Dit heeft niet onze voorkeur, omdat er kans op een vernauwing aanwezig blijft.

Een besnijdenis duurt bij een zuigeling ongeveer 10 minuten. Hoe ouder het kind, hoe langer het kan duren. Dit komt doordat het kind op een bepaalde leeftijd erg druk kan zijn en niet goed afgeleid kan raken. Een besnijdenis bij een volwassene duurt ongeveer 30 minuten.

Informatie vóór een besnijdenisafspraak

Een besnijdenis bij een jongen tot 15 jaar kost € 335,-

Een besnijdenis bij een man vanaf 15 jaar kost € 495,-

Wij adviseren dringend ons nazorgpakket met vaseline te nemen, al is dit niet verplicht.
Het pakket bestaat uit speciale kleinere tubes om zo steriel mogelijk te kunnen blijven en de samenstelling is uitgebreid getest en het beste voor de nazorg.

Het nazorgpakket kost € 15,- extra.

Deze kosten dienen voorafgaand aan de besnijdenis te worden voldaan.

 • Op dit moment is het vrijwel onmogelijk om een besnijdenis vergoed te krijgen door een zorgverzekering en mede daarom houden wij de kosten zo laag mogelijk.
 • Ter vergelijking: de kosten van een ziekenhuisbesnijdenis, meestal onder algehele narcose, bedraagt tussen de € 1.200,- en de € 2.000,-

Voor een besnijdenis heeft u geen verwijzing nodig. Soms hebben we aanvullende informatie nodig. We vragen dit, uiteraard met uw toestemming, op bij de huisarts en/of behandelend arts.

In de afspraak bevestiging staan instructies, neem deze goed door. Belangrijk is om bij een baby schone luiers en een speentje mee te nemen. Neem bij een ouder kind een schone, strak zittende onderbroek mee.

Beide ouders dienen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Informatie na een besnijdenis

Het herstel van de besnijdenis is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Hoe jonger het kind, hoe sneller de genezing. Een baby is na een week al genezen, terwijl bij een ouder kind de genezing soms enkele weken kan duren.

In het nazorg gesprek wordt u verteld om uw zoon diezelfde avond nog in bad te doen. Vervolgens is het advies om uw zoon de rest van de week tweemaal per dag in bad te doen of te douchen.

De gevoeligheid van de eikel na de besnijdenis is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Hoe ouder het kind, hoe gevoeliger de eikel. Na verloop van tijd wordt er een dun laagje gevormd waardoor de eikel minder gevoelig wordt.

Na een besnijdenis mag je ongeveer 2 weken niet zwemmen. Het wondje moet nagenoeg dicht zijn, anders kunnen er bacteriën binnenkomen en een wondinfectie veroorzaken.

Nabloeding
Na een besnijdenis kan een nabloeding optreden. Als dat het geval is, moet contact worden opgenomen met de dienstdoende arts van de besnijdeniskliniek. Nabloedingen treden maar zelden op.

Niet kunnen plassen
Soms hebben jongens na de besnijdenis moeite met plassen. Als de patiënt 12 uur na de ingreep nog niet geplast heeft, moet contact worden opgenomen met de dienstdoende arts van de besnijdeniskliniek.

Infectie
Enkele dagen na de ingreep gaat het wondje soms wat vocht produceren, dat is niet ongewoon. Als de penis dik en rood wordt, als er pus langs de wondrand zichtbaar is of de jongen koorts krijgt, moet contact worden opgenomen met een arts. U kunt daarvoor de eigen huisarts consulteren of contact opnemen met de dienstdoende arts van de besnijdeniskliniek. Een infectie komt bij ons gelukkig weinig voor.

Wanneer mag ik contact opnemen?

De besnijdeniskliniek is bereikbaar binnen kantooruren van 08.00 uur tot 17.00 uur. Na een besnijdenis is de besnijdeniskliniek gedurende twee dagen na de ingreep 24 uur bereikbaar. Ook na deze twee dagen zijn wij telefonisch bereikbaar voor niet dringende vragen.

Klachtenregeling voor cliënten van de Besnijdeniskliniek Noord.

 

Op grond van de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is iedere zorgaanbieder verplicht een klachtenregeling te treffen voor een effectieve en laagdrempelige opvang en afhandeling van hem betreffende klachten (artikel 13, eerste lid, Wkkgz). De klachtenregeling is gericht op het bereiken van een voor de klager en de zorgaanbieder bevredigende oplossing.

 

Deze klachtenregeling is bedoeld voor cliënten van De Besnijdenis Kliniek

 • ingeschreven bij de kamer van koophandel onder nr 01137448
 • Goudlaan 289, 9743 CH Groningen
 • info@bknoord.nl
 • www.bknoord.nl

 

Deze klachtenregeling voldoet aan de gestelde eisen in de Wkkgz en het Uitvoeringsbesluit Wkkgz. Deze klachtenregeling is te vinden op www.quasir.nl en wordt op verzoek van u als cliënt kosteloos per post of- email toegezonden.

 

Wat te doen als u ontevreden bent over de zorgverlening?

 

Wij vinden het erg belangrijk dat de patiënten en ouders tevreden zijn. Dit doen we door goede zorg te leveren en u altijd zo goed mogelijk te behandelen, verzorgen en begeleiden. Ondanks dit kan het voorkomen dat er dingen gebeuren die u als onjuist of onterecht ervaart. In dat geval vragen wij u dan ook altijd eerst met ons contact op te nemen. Dit kan per telefoon; 06-31741122 of per email; info@bknoord.nl  Wij nodigen u uit om samen naar een de juiste oplossing te zoeken.

 

 

Komen we er onderling niet uit, dan kunt u contact opnemen met de onafhankelijke klachtenfunctionaris. Deze kan u desgewenst:

 • adviseren met betrekking tot de indiening van een klacht en/of
 • bijstaan bij het formuleren van de klacht en/of
 • bijstaan bij het onderzoeken van de mogelijkheden om tot een oplossing te komen ( bijvoorbeeld middels een bemiddelingsgesprek).

Het is uw eigen keuze of u hier gebruik van wilt maken. Hieraan zijn voor u als klager geen kosten verbonden.

 

U kunt de klachtenfunctionaris bereiken via onderstaande contactgegevens:

afdeling klachtenbemiddeling van Quasir:

 • e-mail: bemiddeling@quasir.nl.
 • telefoon: 085-4874012
 • post: Quasir, t.a.v. afdeling klachtenbemiddeling, Postbus 1021, 7940 KA Meppel

De klachtenfunctionaris van Quasir is gebonden aan de Gedragscode Medewerkers Quasir,

alsmede het Protocol Professionele Onafhankelijkheid Quasir. Deze zijn in te zien op www.quasir.nl.

 

Op het moment dat u daadwerkelijk een klacht indient is deze klachtenregeling van toepassing.

 

.

Optimale leeftijd voor een besnijdenis


Hoe jonger hoe beter

Wij adviseren een besnijdenis al op zeer jonge leeftijd te laten doen. Een zuigeling die slechts enkele maanden oud is merkt weinig van de besnijdenis en bij jonge kinderen verloopt het genezingsproces optimaal.

De voordelen om uw zoon op een zo vroeg mogelijke leeftijd te laten besnijden:

 • Snellere genezing (zuigelingen meestal binnen één week)
 • Uw zoon ervaart de besnijdenis als minder ingrijpend en de aandacht wordt al snel verlegd
 • Een zuigeling zal niet aan de wond komen en mogelijk daarmee een ontsteking of een bloeding veroorzaken
 • Zuigelingen hebben minder vaak spontane erecties, terwijl oudere kinderen hier vaker hinder van ondervinden.

Maak een afspraak..